ICL blogunk a közösségi médiában


Friss topikok

  • Eltévelyedés: Drága poszter. Ne vezess amerikában, gyorsan meg fogsz halni. Ezt a Süketnémának is tudni kellene,... (2016.08.24. 15:46) A szándék a fontos
  • legeslegujabbkor: @Online Távmunkás: Jó, jó, de milyen átlátszó volt az a stoppolás, ott viszont jó volt a rendezés,... (2013.08.14. 16:36) A norvég Mátyás király
  • FILTOL: @OkoskaTo:rp: óh jeah, ellőtted a poént.... micsoda ország az bazze ahol nincs keverőcsap? (2013.07.05. 23:27) Ez egy blogbejegyzés - olvassa el!
  • lesson: @Gabrielius: Köszi a választ (2013.05.25. 16:59) Koldus és királyfi
  • marguerite.c: tetszik a blog, és nagyon nagyon tetszik a téma, magyar nyelven hiánypótló, izgalmas, feltáratlan ... (2013.05.20. 12:48) Az utolsó "szamuráj"

Koldus és királyfi

2013.05.20. 09:41 gabrielius_hun

A közelmúltban látott napvilágot a hír, amely szerint Angela Merkel német kancellár "Fedél Nélkül" típusú újságot vásárolt egy hajléktalantól. A dolog érdekessége, hogy az eset nem egy kamerák előtt megrendezett jelenetből derült ki a világ számára, hanem maga a - Merkelért egyébként nem rajongó - hajléktalan számolt be róla. 

A történet tökéletes példaként szolgálhatna bármely olyan előadás vagy prezentáció számára, amelyen a Hostede által definiált hatalmi távolság kérdése a téma. Ez a dimenzió lényegében azzal foglalkozik, hogy milyen a nagy státuszkülönbséggel rendelkező emberek kapcsolata egy adott kultúrában, és hogyan viszonyulnak egymáshoz. Azokban az országokban például, ahol ez a hatalmitávolság-index kicsi, a vezetők  sokkal elérhetőbbek az alacsonyabb státusszal rendelkezők számára, akik ráadásul egyáltalán nem módosítják viselkedésüket a tekintélyesebb személy kedvéért: pontosan úgy bánnak vele, mint mindenki mással.

Németország - a maga 35/100-as értékével - ilyen kultúrkörbe tartozik, így hát nem meglepő, hogy a 28 éves hajléktalan egyszerűen leszólította Merkelt az utcán. "Venne egy újságot vagy tudna adni egy kis adományt?"  - kérdezte az ifjú éppúgy, mint ahogyan a többi járókelőt is szokta. A kancellár pedig ahelyett, hogy ignorálta vagy gyorsan lerázta volna a fiatalt egy kis apróval, szóba elegyedett vele, majd 2 euróért megvásárolta tőle az 1,20-ba kerülő lapot. 

A dimenziót megalkotó Hofstede még egy ennél is megdöbbentőbb esetről számol be a "Kultúrák és szervezetek" című könyvében. Egy alkalommal a svéd király karácsonyi bevásárlása során a pénztáros nem volt hajlandó elfogadni a király által kiállított csekket, mert Károly Gusztáv történetesen nem vitt magával olyan iratot, amivel személyazonosságát igazolhatta volna. Erre a sorban állók közül többen kikaptak egy érmét a zsebükből, és azon mutatták meg a király arcképét a pénztárosnak. A bolt munkatársa ekkor ugyan elismerte, hogy vásárlója talán valóban a király, ám mégis felírta a csekket kiállító személy adatait, majd ellenőrizte annak eredetiségét, mielőtt elfogadta volna azt. A magyarázat: Svédország hatalmitávolság-indexe 31/100.

Hasonló eset egy nagy hatalmi távolsággal rendelkező kultúrában szinte teljesen elképzelhetetlen. A 74/100-as értékkel rendelkező Szingapúrban például még az ország vezetésének nyílt bírálata is tilos. Ugyanez a helyzet a 64/100-as hatalmitávolság-értékkel bíró Thaiföldön is, ahol 1908 óta van hatályban a Lèse majesté, vagyis az uralkodó megsértését büntető törvény. Ez alapján akár 15 évnyi börtönnel is sújtható az a személy, aki ilyen tettet követ el. 

Jól tudja ezt többek között a  2011-ben letartóztatott Surapak Puchaieseng is, aki a vád szerint a királyi családot sértő tartalmat posztolt Facebook profilján. Hogy a programozó ügyében végül milyen ítélet született, azt persze nem tudni. Erről ugyanis valamiért már nem számoltak be a nemzetközi hírek.

(Ha tetszett a cikkünk, és elsőként szeretnél értesülni újabb írásainkról, akkor csatlakozz Facebook oldalunkhoz, vagy kövess minket a Twitteren)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intercultural.blog.hu/api/trackback/id/tr605307932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2013.05.21. 12:23:00

A svéd esethez jó lenne valami megbízható forrás, mert errefelé egy jó ideje már nem nagyon dívik a csekkel való fizetés.
Meg mondjuk nem is úgy ismerem Károly Gusztávot, mint aki maga járna vásárolgatni.

A szingapúros adat viszont mindenképp téves lesz, ugyanis az az ország köztársaság, úgyhogy ott igen fura lenne tiltani "a király nyílt bírálatát".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.21. 12:40:57

"A 74/100-as értékkel rendelkező Szingapúrban például még a király nyílt bírálata is tilos."

Ez meglepő, melyik király bírálata tilos?

gabrielius_hun 2013.05.21. 12:51:04

A svéd eset referenciája: (Hofstede, Cultures and Organizations, p. 72. 2005 edition.)

A szingapúri referenciát javítottam, a vezetésre értettem. Eredetileg csak Thaiföld szerepelt az írásban, ezért maradt úgy. Elnézést.

Netuddki. 2013.05.21. 13:38:51

"A dolog érdekessége, hogy az eset nem egy kamerák előtt megrendezett jelenetből derült ki a világ számára, hanem maga a - Merkelért egyébként nem rajongó - hajléktalan számolt be róla."

Na, itt 1 órán belül fent lenne az orbán blogján a videó az esetről. Persze olyan kommenttel, hogy amikor a vitya "egészen véletlenül" az utcán sétált...

lesson · http://csudalany.blog.hu 2013.05.21. 13:55:26

Thaiföldön elvileg büntetik, ha valaki rálép egy bankjegyre vagy pénzérmére.
Az ok, hogy rajta van a király képmása, ezért ez felségsértésnek minősül.
Ugyanilyen okból nem ajánlott a bélyegek nyalogatása, csak vizes szivaccsal illik őket megnedvesíteni.

lesson · http://csudalany.blog.hu 2013.05.21. 13:56:26

Amúgy nálunk mennyi ez az érték?
süti beállítások módosítása