ICL blogunk a közösségi médiában


Friss topikok

  • Eltévelyedés: Drága poszter. Ne vezess amerikában, gyorsan meg fogsz halni. Ezt a Süketnémának is tudni kellene,... (2016.08.24. 15:46) A szándék a fontos
  • legeslegujabbkor: @Online Távmunkás: Jó, jó, de milyen átlátszó volt az a stoppolás, ott viszont jó volt a rendezés,... (2013.08.14. 16:36) A norvég Mátyás király
  • FILTOL: @OkoskaTo:rp: óh jeah, ellőtted a poént.... micsoda ország az bazze ahol nincs keverőcsap? (2013.07.05. 23:27) Ez egy blogbejegyzés - olvassa el!
  • lesson: @Gabrielius: Köszi a választ (2013.05.25. 16:59) Koldus és királyfi
  • marguerite.c: tetszik a blog, és nagyon nagyon tetszik a téma, magyar nyelven hiánypótló, izgalmas, feltáratlan ... (2013.05.20. 12:48) Az utolsó "szamuráj"

Kéz a kézben

2013.05.18. 07:41 gabrielius_hun

Néhány évvel ezelőtt hatalmas megdöbbenést váltott ki a kép, amelyen a konzervatív nézeteiről ismert George W. Bush kéz a kézben sétál egy másik férfival. A történet persze úgy kerek ha eláruljuk: ez a másik férfi történetesen a szaúdi király, a gesztusnak pedig leginkább interkulturális jelentősége van.

Az egymás kezét fogó férfiakról hasonló gondolattársítás él az amerikai, mint az európai emberekben. Ha ilyet látnak az utcákon, vonaton, étteremben vagy éppen sportrendezvényen, a következtetés egyértelmű: bizonyára meleg párról van szó. Vannak azonban kultúrák, ahol a két összekulcsolt kéz jelentése valami egészen mást szimbolizál.

Tipikus példa erre India, ahol teljesen hétköznapi eseménynek számít, ha két férfi kéz a kézben sétál az utcán. Ez ugyanis ott a barátság jelképe, és semmi köze az egyén szexuális beállítottságához. A dolog pikantériája, hogy ezzel szemben a hölgyek és férfiak hasonló, nyilvános fizikai érintkezése - ami Európában és Amerikában teljesen megszokott - India egyes részein még ma sem elfogadott. 

Russell Peters komikus az indiai férfiak kéz-a-kézben sétálásáról

Ami Szaúd-Arábiát illeti, a hivatalos protokoll szerint a férfiak ott találkozáskor két puszival üdvözlik egymást. A kézfogás náluk is szimbolikus jelentéssel bír, elsősorban a barátságot illetve a tiszteletet fejezik ki vele. Amit tehát George W. Bush tett, az nem más, mint alkalmazkodás a szaúdi kultúra szokásaihoz.

Forrás: http://sebaspace.files.wordpress.com

A dolog pikantériája, hogy mindez az Egyesült Államokban történt, a média szeme láttára. Ezek után nem csoda, hogy sorra jelentek az eset akaratlan vagy szándékos félreértelmezésén alapuló youtube videók. Pedig az egészből csakis azért kerekedhetett ekkora sztori, mert történetesen olyan viselkedéselemről van szó, ami az arab kultúrkörben természetes, ám az amerikai kultúrában teljesen elfogadhatatlan két, egyébként heteroszexuális férfitól.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intercultural.blog.hu/api/trackback/id/tr655305587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adj gázt! 2013.05.18. 18:41:45

Nem szólt senki a szaúdi királynak, hogy mifelénk ez azt jelenti, hogy buzeránsok?

különvélemény 2013.05.18. 18:46:58

És mint tudjuk, a 2001.09.11-es támadás terroristáinak többsége Szaúdi volt.
süti beállítások módosítása