ICL blogunk a közösségi médiában


Friss topikok

  • Eltévelyedés: Drága poszter. Ne vezess amerikában, gyorsan meg fogsz halni. Ezt a Süketnémának is tudni kellene,... (2016.08.24. 15:46) A szándék a fontos
  • legeslegujabbkor: @Online Távmunkás: Jó, jó, de milyen átlátszó volt az a stoppolás, ott viszont jó volt a rendezés,... (2013.08.14. 16:36) A norvég Mátyás király
  • FILTOL: @OkoskaTo:rp: óh jeah, ellőtted a poént.... micsoda ország az bazze ahol nincs keverőcsap? (2013.07.05. 23:27) Ez egy blogbejegyzés - olvassa el!
  • lesson: @Gabrielius: Köszi a választ (2013.05.25. 16:59) Koldus és királyfi
  • marguerite.c: tetszik a blog, és nagyon nagyon tetszik a téma, magyar nyelven hiánypótló, izgalmas, feltáratlan ... (2013.05.20. 12:48) Az utolsó "szamuráj"

A szándék a fontos

2016.08.24. 06:52 gabrielius_hun

A minap jelent meg egy hír az Indexen, hogy egy siketnéma férfit agyonlőttek a rendőrök az Egyesült Államokban, miután megállították az autóját Észak-Karolinában. A férfinak két bűne volt: nem hallotta a sziréna jelzését, ezért nem állt meg a figyelmeztetésre, majd amikor végül kiszállították az autójából, kommunikálni szeretett volna a rendőrökkel. Az eset kapcsán érdemes néhány szót ejtenünk az interkulturális helyzetek talán leggyakoribb buktatójáról, a tények-szándék-interpretáció-hatás-akció kvintett okozta félreértésekről.

A dolog legtöbbször már ott félresiklik, hogy mindazt, ami furcsa vagy szokatlan a minket körülvevő világban, hajlamosak vagyunk tudatosnak és szándékosnak értelmezni, és okokat keresni mögötte. A minket ért impulzusokat a lehető legritkábban könyveljük el ártalmatlannak és a másik számára természetesnek, és agyunk rendre magyarázatot követel.

Nézzünk is rögtön egy jellemző magyar példát. Tegyük fel, hogy egy hangosan beszélő, egymást oltogató, idegen nyelvet beszélő férficsorda vonul végig péntek éjjel a Mester utcán. Ha ilyet tapasztalunk, akkor nagy valószínűséggel nem az lesz az első gondolatunk, hogy számukra ez az egymás közötti kommunikáció alapvető módja. Sokkal inkább az a jellemző, hogy saját kommunikációs stílusunkból kiindulva nem szokványosnak minősítjük a dolgot, és a látottakat agresszív viselkedésként interpretáljuk, majd ezek alapján átsétálunk az utca túloldalára.

Mindeközben, ha a helyzetet a másik oldalról vizsgáljuk meg, érdekes következtetésre juthatunk. Meglehet, hogy a csapat számára semmi más nem történt ugyanis, mintsem hogy úton hazafelé valamelyik körúti buliból egyszerűen beszélgettek. Nem állt szándékukban agresszívan viselkedni, egyáltalán, eszükbe sem jutna, hogy bármi agresszív lehet mindabban, amit csinálnak.

Ha mindezt a tények-szándék-interpretáció-hatás-akció tengely segítségével próbáljuk meg megvizsgálni a vevő oldaláról, akkor a következőre juthatunk: 

- TÉNYEK: az utcán vonuló férfiak az általam megszokotthoz képest hangosan beszélgetnek, és egymás vállát veregetik, néha kicsit meglökik a másikat beszéd közben.

- SZÁNDÉK: a csapatnak nem áll szándékában agresszívan viselkedni, mindez természetes kommunikációs stílusuk velejárója, nem is tudatos

- INTERPRETÁCIÓ: a tényekből kiindulva én mégis úgy interpretáltam a helyzetet, hogy agresszívak lehetnek.

- HATÁS: félelmet érzek

- AKCIÓ: a saját biztonságom érdekében átmegyek az út másik oldalára.

A fenti öt pont jól mutatja, hogy a potenciális konfliktushelyzetet, valamint annak elkerülését nem más, mint saját interpretációm okozta. A másik szemszögéből a reakcióm értelmetlen, sőt, talán offenzívnek is tűnhet, ha például így látja:

- TÉNYEK: a velem szemben sétálók, amikor meglátnak, átmennek az út túloldalára

- SZÁNDÉK: a velem szemben sétálóknak nem áll szándékában megbélyegezni senkit, valójában egy vélt veszélyhelyzetet igyekeznek elkerülni

- INTERPRETÁCIÓ: a tényekből kiindulva én mégis úgy interpretálom a helyzetet, hogy külföldiként elkerülnek, távolságot tartanak tőlem az emberek

- HATÁS: megbélyegezve és lenézve érzem magam

- AKCIÓ: odaszólok, hogy mi van, már nem is vagytok hajlandóak egy járdán sétálni velünk.

Egy-két-há... dobpergés: kész is a minden alapot nélkülöző interkulturális konfliktus, amelynek a mélyére ásva jól láthatjuk, hogy igazából a két fél interpretációinak talaján a semmi közepéből nőtt ki.

 

Mindezek fényében érdemes megvizsgálni a bevezetőben leírt esetet a rendőrök szemszögéből:


- TÉNYEK: Az autóból kiszálló utas a kezével hadonászik.

- SZÁNDÉK: Mivel siketnéma, kommunikálni akar. Nincsenek rossz szándékai.

- INTERPRETÁCIÓ: A kezével hadonászó sofőrt a rendőr mégis úgy interpretálja, hogy a sofőr a figyelmét akarja elterelni, amíg előrántja a fegyverét.

- HATÁS: A rendőr folyamatos, egyre növekvő veszélyt érzékel.

- AKCIÓ: Lelövi a férfit a veszély elhárítására.

Nem véletlen, hogy az esetből tanulva az áldozat családja azt követeli: a rendőröket tanítsák meg felismerni a siketnémák nyelvét, és hogy miként próbálnak kommunikálni az őket körülvevő világgal. Az ötlet olyannyira hasznos és támogatandó, hogy akár a minket körülvevő, és tőlünk különböző kultúrák és csoportok kapcsán is érdemes lenne elgondolkozni valami hasonlón. 

És ha a dolog egyszer valósággá válik, nevezhetnénk például interkulturális tanulásnak.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intercultural.blog.hu/api/trackback/id/tr4011611014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2016.08.24. 13:13:26

"a rendőröket tanítsák meg felismerni a siketnémák nyelvét, és hogy miként próbálnak kommunikálni az őket körülvevő világgal."

Mondok egy egyszerűbbet: a siketnémát tanulják meg, hogy ha megállítja őket a rendőr, akkor nem szállnak ki, hanem kinyújtják akét kezüket az ablakon és vigyorognak.

Anna King 2016.08.24. 13:31:12

azon senki nem lepodik meg hogy egy suketnema miert vezet autot??? hallja ha dudalnak, hallja ha el kellene engednie a mentot/tuzoltot? nem szokasom a megkulonboztetes, de szerintem nem valo volan moge

Mérnork 2016.08.24. 13:40:27

A fő probléma ott kezdődik, hogy kijafax megy el rendőrnek? Pláne usákiában. Minimál IQ, maximál agresszivitás, fegyvermánia, mások ok nélküli vegzálásának imádata stb. ;-)

2016.08.24. 14:03:26

Szánalmas egy okoskodás, amikor a feldobott helyzet kb. 90%-a még nem is ismert. Nem mintha a sofőr lelövését bármi igazolná, de rengeteg kérdés nyitott, hogy mi is vezetett a tragédiához, bár ez a postolót nem akadályozza meg, hogy már megoldást is kináljon.
Ami igazán röhejessé teszi az irást, az amilyen naiv a hozzáállás, pl. "rendőröket tanítsák meg felismerni a siketnémák nyelvét, és hogy miként próbálnak kommunikálni az őket körülvevő világgal". Persze, ezt igy, meg minden más apró helyzetre is ilyen specifikusan legyenek kiképezve. A rendőr szemszögéből leirt "interpretáció" sima spekuláció és okoskodás.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.08.24. 15:46:22

Drága poszter. Ne vezess amerikában, gyorsan meg fogsz halni. Ezt a Süketnémának is tudni kellene, hogy ha megállit a rendőr, akkor EGYETLEN dologra kell koncentrálni: Seggen maradni, kezeket jól látható helyen tartani.

Persze, nem ismerjük a részleteket, igy nem tudom miért szállt ki az autóból, de ha nem égett a kocsi, akkor nem sok oka lehetett. El kell fogadni, hogy ha olyan országban élsz, ahol a rendőr nem fél megvédeni magát egy _lehetséges_ veszély ellen, akkor ott neked kuss a neved amig nem tisztázódott a helyzet.
süti beállítások módosítása